Rusland meest getroffen door cryptocurrency-bedreiging – Rapport

14 Jun 2021

Rusland meest getroffen door cryptocurrency-bedreiging – Rapport

  • Uit een rapport blijkt dat Rusland bovenaan de lijst staat van landen die worden getroffen door cryptocurrency-bedreigingen, gevolgd door Thailand en Peru.
  • Het rapport onthult dat de stijging te wijten was aan het toegenomen aantal mogelijk ongewenste applicaties bekend als Nice Hash Miner

De prijs van Bitcoin is altijd gecorreleerd met ransomware-aanvallen. In mei 2019, toen Bitcoin een opleving maakte van $ 5350, trof een golf van aanvallen de Amerikaanse steden. In reactie daarop verklaarde de woordvoerder van Emisoft, Brett Callow, dat er een verband lijkt te bestaan ​​tussen spraakmakende ransomware-incidenten en de prijs van Bitcoin. Volgens een nieuw rapport wordt de recente golf van cryptocurrency-bedreigingen toegeschreven aan het mainstream worden van Bitcoin. Interessant is dat Rusland het meest aangevallen land was, gevolgd door Thailand en Peru.

De landen die het meest werden getroffen door cryptocurrency-bedreigingen waren Rusland, waar ESET-telemetrie 8,9% van dergelijke aanvallen zag, gevolgd door Thailand en Peru, met 5,6 respectievelijk % en 5,3% van de detecties.

Het rapport onthulde dat cryptocurrency-bedreigingen dominant werden in de tweede helft van 2020 tot de eerste helft van 2021. De malwarecategorie zag een stijging van 18 procent met twee kleinere pieken in cryptominers in februari en april 2021. De ESET Telemetry-gegevens onthullen dat cryptominers de drijvende kracht waren achter de toename van de dreiging van cryptocurrency met een groei van 22 procent in januari tot april 2021 vergeleken met de stijging in september tot december 2020. 

Het rapport onthult dat de stijging te wijten was aan het toegenomen aantal potentieel ongewenste toepassingen die bekend staan ​​als Nice Hash Miner. Cryptomining was nauw verwant aan cryptojacking, wat inhoudt dat de computer van een slachtoffer wordt gebruikt om cryptocurrency te minen zonder hun medeweten. Hoewel er een enorme piek was in cryptominers, was er een aanzienlijke daling van cryptostealers met een daling van 28 procent van de laatste vier maanden van 2020 naar de eerste vier maanden van 2021.

“Correlatie betekent geen oorzakelijk verband”

Roman Kovac, chief research officer bij ESET, beweerde dat toenemende ransomware-aanvallen verband houden met de stijgende vraag naar cryptovaluta.

Je zou 'gelukkig' kunnen zeggen, maar zoals je in ons rapport zult zien, blijven we verontrustende voorbeelden zien van cybercriminelen die snel misbruik maken van trending kwetsbaarheden en configuratiefouten met de nadruk op het behalen van een hoog investeringsrendement.

Het volume dat verloren ging voor detectie van webbedreigingen was 25 procent in de laatste vier maanden van 2020. Interessant is dat er in de eerste vier maanden van 2021 een neerwaartse beweging was met 29 procent volgens het rapport. Webbedreigingen die als phishing werden bestempeld, zagen slechts een vermindering van 10 procent tussen de laatste vier maanden van 2020 en de eerste vier maanden van 2021.

Kovac vermeldde verder dat enkele van de voortdurende aanvallen door brute-force aanvallers de Remote waren Desktop Protocol (RDP), cryptocurrency-bedreiging en de toename van malwaredetectie voor Android-bankieren. Callow heeft verduidelijkt dat correlatie geen oorzakelijk verband betekent. Aanvallers zijn misschien gewoon geïnteresseerd in het profiteren van de hoge prijs van Bitcoin.

Guillermo Suarez-Tangil, docent Informatica aan King's College London, verklaarde dat criminelen belangrijke inkomsten naar de ondergrondse economie sturen met de commercialisering van cybercriminaliteit.

Ransomware is slechts een van de vele elementen waarin criminelen cryptokapitaal introduceren.